OTT Nedir?
Şu ana kadar Freevee’de bir dizinin birçok bölümünü ara vermeden izlediyseniz, Twitch’te canlı etkinlik yayınladıysanız veya en sevdiğiniz ağ yayını uygulamasını Fire TV’de izlediyseniz akış ile yayın (OTT) video içeriklerini deneyimlediniz demektir. Streaming TV olarak da bilinen OTT, izleyicilere geleneksel uydu alıcısı sistemlerini kullanmadan, doğrudan bir video akışı hizmeti aracılığıyla internet üzerinden sunulan ve genellikle TV’de izlenen tüm içerikleri ifade eder.
Streaming TV reklamları olarak da bilinen OTT reklamları, bu video içeriğinde izleyicilere sunulan reklamlardır. Giderek daha fazla izleyici, geleneksel kablolu ve uydu alıcılı TV sistemlerinin yerine video akışı içeriklerini tercih ediyor. Bu nedenle OTT veya diğer adıyla streaming TV reklamları, reklamverenlere yeni kitlelere uygun ölçekte ulaşma fırsatı sunuyor.
OTT veya streaming TV, internet üzerinden sunulan her türlü medya akışı içeriğini ifade eder. Tüketicilerin geleneksel uydu veya kablo sağlayıcısı kullanmak zorunda kalmadan içeriklere istedikleri zaman erişebildikleri, abonelik tabanlı akış hizmetlerini içerir.
Gelişmiş TV, doğrusal televizyon dağıtım modellerinin ötesine geçerek diğer cihazlara ve uygulamalara aktarılan içerik akışını ifade eden, kapsamlı bir terimdir. Bu hizmetlerin çoğu OTT, CTV, TVE, OLV, VOD, SVOD, TVOD, AVOD ve PVOD gibi kısaltmalarla anlatılır.
Yardıma mı İhtiyacınız Var?
Kişisel bilgilerinizi girerek Teknik Destek Talebi oluşturabilirsiniz. Sizlere daha etkili destek hizmeti verebilmemiz adına Uzaktan Destek Yazılımını indirebilirsiniz.
Öne Çıkan Kullanım Alanları
Bağlı TV (CTV)
Bağlı TV veya CTV, bir TV veya Akıllı TV'ye bağlanabilen ve video akışı içeriği sunmak için kullanılan bir cihazdır. CTV'ler arasında oyun konsolları, Akıllı TV'ler veya dijital medya oynatıcılar da yer alıyor. CTV, aslında video içeriklerine erişmek için internete bağlanmanızı sağlayan bir cihazdır.
Her yerde TV (TVE)
Her yerde TV (TVE), tüketicilerin istedikleri eğlence içeriklerine internet üzerinden, istedikleri yerden erişmesini sağlar ve kullanıcıların tek yapması gereken, giriş bilgilerini kullanarak tercih ettikleri abonelik tabanlı hizmetlerden içeriklere erişmektir. Bazen kimliği doğrulanmış akış veya kimliği doğrulanmış isteğe bağlı video (VOD) olarak da adlandırılır
Çevrim içi video (OLV) reklamları
Çevrim içi video (OLV) reklamları, web sitelerindeki video içeriklerinin öncesinde, sonrasında ve videonun ortasında yayınlanır. OLV reklamları, hem yayın içi hem de yayın dışı biçimlerde; tarayıcıda ve uygulamalarda, masaüstü veya mobil cihazlar ve tabletlerde görünür.
İsteğe bağlı video (VOD)
İsteğe bağlı video (VOD), tüketicilerin istediği zaman erişebildiği video içerikleridir. Dört ana VOD türü vardır: abonelik temelli isteğe bağlı video (SVOD), öde izle temelli isteğe bağlı video (TVOD), reklam temelli isteğe bağlı video (AVOD) ve isteğe bağlı premium video (PVOD).
SVOD
Abonelik temelli isteğe bağlı video (SVOD), belirli bir hizmetin aboneliğine kaydolan tüketicilerin erişebileceği içeriklerdir ve aylık sabit bir ücret karşılığında istedikleri kadar içerik izlemelerini sağlar. Amazon Prime Video, bu türe örnek olarak verilebilir.
TVOD
Öde izle temelli isteğe bağlı video (TVOD) içerikleri, izleme başına ödeme modeliyle satın alınır. İzleyiciler, tekrar tekrar izlemek için içerikleri satın alabilir veya yalnızca bir kez izlemek için kiralayabilir. Amazon Prime Video Store, TVOD hizmetlerine örnek olarak verilebilir.
AVOD
Reklam temelli isteğe bağlı video (AVOD) için abonelik veya işlem ücreti gerekmez. Bu içeriklerin finansmanı reklamlarla desteklenir. Freevee, AVOD hizmetlerine örnek olarak verilebilir. İzleyiciler akış seçeneklerine AVOD ekleyerek daha çeşitli içeriklere ulaşabilir.
PVOD
İsteğe bağlı premium video (PVOD) ise daha yeni bir kavram. Bu hizmetlerde film stüdyoları ve diğer sağlayıcılar filmin ilk gösterimine erişim gibi premium video içeriklerini daha yüksek bir fiyat noktasında sunuyor.
Ekipmanlar
- IPTV Over Satellite
- Push Over Satellite
- Node CDN
OTT, VOD ve CTV karşılaştırması
Çok benzer olan bu kısaltmalar kolaylıkla karıştırılabiliyor. OTT, içeriklerin sunulma şekliyle (internet üzerinden sunulma) alakalıdır. VOD ise tüketicilerin içeriklere nasıl erişebildiğiyle; yani tek bir satın alma işlemiyle mi, bir hizmete abone olarak mı yoksa reklam izleyerek mi eriştikleriyle ilgilidir. CTV, izleyicilerin içeriğe erişmek için kullandıkları cihazdır.